Prof. Marek Belka w Nowym Sączu.

W dniku 24.09.2018r. - jakby na osłodę po odejściu z sądeckiego komitetu wyborczego SLD Lewica Razem b. posła Kazimierza Sasa - do Nowego Sącza zawitał prof. Marek Belka, były premier i minister finansów, a także były prezes NBP. Spotkanie w hotelu "Beskid" w Nowym Sączu odbyło się na zaproszenie wiceprzewodniczącego Stowarzyszenia Kuźnica - Rafała Skąpskiego, kandydata na prezydenta miasta Nowego Sącza. Na spotkaniu obecny był także prezes Stowarzyszenia Kuźnica z Krakowa dr Paweł Sękowski. Prof. Marek Belka i dr Paweł Sękowski są członkami Honorowego Komitetu Wsparcia Rafała Skąpskiego - kandydata na prezydenta Nowego Sącza. Wykład i rozmowa z liczną grupą mieszkańców miasta były tak interesujące, że planowana pierwotnie godzina wykładu i odpowiedzi na pytania zamieniła się w prawie dwugodzinny maraton dla Profesora!

Rafał Skąpski tak oto podsumował to spotkanie na swoim facebookowym  koncie: "Wczoraj moim gościem, na otwartym spotkaniu sądeckiej Kuźnicy, był prof. Marek Belka, były premier i prezes NBP. W przystępny sposób opisał stan finansów państwa, perspektywy i zagrożenia. Następnie odpowiadał na wiele pytań i uwag licznie zgromadzonych słuchaczy. Profesor Marek Belka jest członkiem Honorowego Komitetu Wsparcia mojej kandydatury. Dziękuje Marku za poświęcony nam czas i trud podróży. Dziękuje Panie Premierze za wsparcie! Dziękują również Pawle!"

Obraz może zawierać: 4 osoby, tabela i w budynku

Warto zwrócić uwagę na fakt poparcia przez Krakowską Kuźnicę w wyborach prezydenckich Krakowa dotychczasowego prezydenta prof. Jacka Majchrowskiego, a w wyborach prezydenckich Nowego Sącza Rafała Skąpskiego z SLD Lewica Razem. Poniżej linki do relacji ze spotkania i galerii zdjęć w "Dobrym Tygodniku Sądeckim", a także do stanowiska Rady Kuźnicy:

Członek sztabu wyborczego Sądeckiej Lewicy Razem

Jerzy JANKOWSKI