RAFAŁ SKĄPSKI - CO ZROBIĘ, JAK ZOSTANĘ PREZYDENTEM NOWEGO SĄCZA.

page 12 Kopia

Szanowni Państwo!

Startuję na funkcję Prezydenta Nowego Sącza, bo potrafię zarządzać, rozmawiać z ludźmi, znajdować konsensus, wsłuchiwać się w potrzeby innych, wybierać najlepsze rozwiązania. Startuję, bo jestem spoza wszelkich miejscowych powiązań i układów, jestem od nich wolny. Nie mam wrogów, nie mam zobowiązań, nie jestem do nikogo uprzedzony.  Od dwóch wieków rodzina moja związana jest z Sądecczyzną. Od 2016 mieszkam w Jazowsku. Sądzę, że moje doświadczenie, kompetencje, umiejętność zarządzania, łatwość współpracy, a także nowe, świeże spojrzenie na Nowy Sącz - będą moimi atutami.

Zamiast obietnic - działanie!

Problemy stojące przed Nowym Sączem to spis wieloletnich zaniedbań rządów PiS-u w mieście. Od konkurentów różni mnie sposób, przez jaki patrzę na te problemy. To lewicowa wrażliwość. To prawa człowieka, warunki jego życia, pracy, jego zdrowie, poczucia bezpieczeństwa i wolności obywatelskiej. Pomagać będę tym, którzy tego potrzebują. Dzieciom, kobietom, seniorom i osobom niepełnosprawnym. Będę wspierał młodzież uzdolnioną, ułatwiał start zawodowy, w tym budownictwo mieszkaniowe i start-up-y. Powstanie program usuwania wszelkich barier dla niepełnosprawnych, ich aktywizacji społecznej, zawodowej. Opiekunowie osób nieuleczalnie chorych, seniorów, niepełnosprawnych otrzymają wielostronną pomoc. Urząd będzie aktywny, dostępny, doradczy, otwarty, przyjazny, życzliwy. Docierać będziemy z informacjami do każdego mieszkańca. Zdecydowanie wzmocnię rolę organizacji pozarządowych, to one i ciała doradcze prezydenta będą określać priorytety i kolejność działań, zgodnie z oczekiwaniami mieszkańców. Będę na równi dbać o potrzeby mieszkańców i funkcjonalny rozwój naszego miasta.

Chcę by mój program stał się Państwa programem. Wyciągam rękę do każdego, kto dobrze życzy miastu i mieszkańcom. Doprowadzę do porozumienia na rzecz dostępności komunikacyjnej miasta, (obwodnice, drogi tranzytowe i dojazdowe). Poprawię komunikację miejską; zwiększę ilość miejsc parkingowych; skutecznie walczyć będę z duszącym nas, rujnującym zdrowie smogiem; poprawię wygląd miasta (starówka, bulwary, gospodarka komunalna) rozpoczniemy budowę wielofunkcyjnego, nowoczesnego stadionu. Sukcesy kajakarzy wymagają właściwej bazy - zbudujemy tor kajakowy. Poprawię warunki uprawiania sportu w sądeckich klubach. Stworzymy miejsca do rekreacji i sportu amatorskiego.

W 2014 roku PiS przegrało walkę o prezydenturę w większości miast. Tak też może być w 2018 roku w Nowym Sączu, tu nie musi wygrać PiS. W mieście, w którym wspomina się wybór Józefa Antoniego Wiktora na prezydenta, jest szansa i dla mnie. Nowy Sącz to perła nie tylko Małopolski, ale całego kraju, perła schowana pod warstwą kurzu... Ja tę perłę odkurzę, odczyszczę, będzie lśnić w promieniach sądeckiego słońca.

Zrobię to!

Rafał Skąpski

Kandydat na prezydenta Nowego Sącza

list prezydenta

Tezy wyborcze 1 copy

Tezy wyborcze 2 copy copy

List do wyborców copy

List do wyborców 1 copy

Note komitet poparcia RS

Note komitet poparcia RS 1

REFLEKSJE RAFAŁA SKĄPSKIEGO!!!

Kilkanaście znakomitych Osób, moich Przyjaciół, z którymi współpracowałem, działałem społecznie, wymieniałem wielokrotnie poglądy, przyjęło zaproszenie do Komitetu Poparcia mojej kandydatury na prezydenta Nowego Sącza. To także deklaracja wsparcia Nowego Sącza, jego mieszkańców i deklaracja pomocy przy rozwiązywaniu wraz ze mną wszystkich problemów Miasta.

Jako pierwszy (alfabetycznie) były premier i były prezes NBP prof Marek Belka. Był naszym gościem, a uczestnicy spotkania z Nim wciąż wspominają niezwykle ciekawą wypowiedź profesora i dyskusję. Marku dziękuję za okazane wsparcie i życzliwość.

Obraz może zawierać: co najmniej jedna osoba i ludzie stoją

Obraz może zawierać: 2 osoby, ludzie stoją i garnitur

Drugi członek Komitetu Poparcia mojej kandydatury to były premier, były marszałek Sejmu, ale też były wicepremier i były minister spraw zagranicznych - dr Wlodzimierz Cimoszewicz. Wielce zasłużony dla sprawnego wejścia Polski w struktury Unii Europejskiej. Mądry, wyważony komentator sceny politycznej. Czasem dosadny, bo taka sytuacja... A dla mnie, przede wszystkim, kolega z roku. Wspólnie jesienią 1968 zaczęliśmy studia na Wydziale Prawa i Administracji UW. Na roku był z nami pochodzący z Nowego Sącza Waldek Bagiński.

Na zdjęciu minister Cimoszewicz i ja podczas jednej ze wspólnych delegacji. W tym przypadku - Tunezja. Włodku, dziękuję za wsparcie, czekamy, w Nowym Sączu, na obiecane spotkanie z Tobą

Obraz może zawierać: 4 osoby, ludzie siedzą, tabela i w budynku

Kolejny, trzeci, wybitny polityk, tym razem samorządowy, który zaszczyca Komitet Wsparcia mojej kandydatury - dr h.c. Tadeusz Ferenc. Prezydent Rzeszowa od 2002 roku. Od razu powiem, że w moim Komitecie jest także prof. dr hab Jacek Majchrowski. To nie przypadek, że zaprosiłem obu Panów Prezydentów, bo Nowy Sącz, położony pomiędzy Krakowem i Rzeszowem, potrzebuje partnerskiego wsparcia tych miast i ich prezydentów.

Panie Tadeuszu, dziękuję za wsparcie i prawo wzorowania się na Pańskich mądrych decyzjach, tak korzystnych dla mieszkańców Rzeszowa. Życzę kolejnej kadencji!

Profesor Jacek Majchrowski, w zasadzie nic więcej dodawać nie trzeba. Wszystko wiadome. Przyjął zaproszenie do Komitetu Wsparcia mojej kandydatury, dziękuję. W 2002 roku Profesor zwrócił się do mnie o wsparcie gdy On po raz pierwszy startował na urząd prezydenta Krakowa. Na liście byłem trzeci po prof. Krzysztofie Pendereckim i Jerzym Treli, co za towarzystwo... Teraz Prezydent Majchrowski wspiera mnie. Ale przecież wspiera w ten sposób także Nowy Sącz, widząc w nim, pod moim kierownictwem, partnera dla Krakowa. Dobre relacje naszego miasta z Krakowem i Rzeszowem to gwarancja rozwoju Sącza.

Panie Prezydencie, Jacku, raz jeszcze dziękuję i trzymam kciuki za mądry wybór krakowian. Zdjęcie z 2005 roku, aula krakowskiej ASP, jubileusz prof. Mariana Koniecznego.

Obraz może zawierać: 11 osób, w budynku

Bogusław Liberadzki, profesor, europoseł, wiceprzewodniczący Parlamentu Europejskiego, były minister transportu.... Poznaliśmy się na początku lat 70. Boguś był asystentem na SGPiS, przewodniczącym stołecznej Rady Młodych Pracowników Nauki, ja szefem warszawskiego studenckiego Biura Podróży i Turystyki Almatur. Znajomość przetrwała tyle lat... Profesor zgodził się być członkiem Komitetu Wsparcia mojej kandydatury.

Dziękuję Przyjacielu i zapraszam do Nowego Sącza. Na pewno Twoja pomoc i mądre rady przydadzą się naszemu miastu i jego mieszkańcom. Na zdjęciu z prawej - Michał Jasnosz nasza jedynka do Sejmiku.

Obraz może zawierać: 3 osoby, uśmiechnięci ludzie, ludzie stoją i garnitur

Wczoraj 14 października na moje zaproszenie przyjechał, wraz z małżonką, Ryszard Kalisz. Filia sądeckiej Kuźnicy zorganizowała otwarte spotkanie.              Długi, ciekawy wykład, przy wypełnionej sali, o prawie, demokracji, konstytucji i sprawach bieżących, a po wykładzie dyskusja. Ryszard przywiózł mi niezwykle ciepły i serdeczny list od Pana Prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego. List wspierający moją decyzję o kandydowaniu.

Poniżej kilka zdjęć ze spotkania, więcej - na https://www.facebook.com/sadeckalewicarafalskapski/photos/pcb.342075716357079/342073263023991/?type=3&theater

Obraz może zawierać: 2 osoby, ludzie siedzą, tabela i w budynku

Obraz może zawierać: 2 osoby, ludzie siedzą i w budynku

Obraz może zawierać: 3 osoby, uśmiechnięci ludzie, ludzie stoją, garnitur i w budynku

W Komitecie Poparcia mojej kandydatury jest Maria Oleksy, wdowa po Józefie, premierze, marszałku Sejmu, Honorowym Sądeczaninie.                    Poznałem ich Oboje w czasach studenckich. To zdjęcie czarno białe jest zrobione podczas jakiejś debaty Zrzeszenia Studentów Polskich w Warszawie. Początek lat 70. Rozmawiam z Józefem (ależ fryzurę wtedy miałem), a tuż za nim (z muszką) siedzi Włodek Cimoszewicz. Na kolejnych zdjęciach Majka z Józkiem... Majko, dziękuję za wsparcie!

Obraz może zawierać: 8 osób, uśmiechnięci ludzie

Obraz może zawierać: 2 osoby, garnitur

Kolejni członkowie Komitetu Poparcia mojej kandydatury. Europosłowie SLD. Byli ministrowie. Krystyna ŁYBACKA była minister Edukacji Narodowej i Sportu.                       Kiedy prosiłem o pomoc szkole w Janczowej (gmina Korzenna) zrobiła wszystko by młodzież mogła uczyć się w godnych warunkach. Janusz ZEMKE, były sekretarz stanu w ministerstwie Obrony Narodowej. Mało brakowała a mogliśmy współpracować bardzo blisko. Jerzy Szmajdziński namawiał mnie w 2005 roku do objęcia funkcji wiceministra obrony d/s społecznych. Byłem tuż po wygraniu konkursu na dyrektora Państwowego Instytutu Wydawniczego i nie chciałem rezygnować z tej pracy. Krysiu i Januszu - dziękuję !

Obraz może zawierać: 1 osoba, zbliżenie

W Komitecie Poparcia mojej kandydatury są wybitni i znani Sądeczanie. O byłym prezydencie Nowego Sącza Józefie Antonim Wiktorze już pisałem. Dziś Dziękuję Panu Wojewodzie Markowi OLEKSIŃSKIEMU, za to że uznał moją kandydaturę za godną wsparcia. Marek Oleksiński był wojewodą sądeckim w latach 1994-1996. Do dziś jest serdecznie witany na ulicach miasta.

Obraz może zawierać: 2 osoby, ludzie stoją

Do Komitetu Poparcia mojej kandydatury zechciał także dołączyć Pan Generał Zygmunt Staniszewski. W latach 2002-2006 był komendantem Karpackiego Oddziału Straży Granicznej. Uhonorowany tytułem Sądeczanina Roku (2005). Panie Generale, Zygmuncie - dziękuję!

Obraz może zawierać: 3 osoby, ludzie stoją, drzewo, niebo i na zewnątrz

W Komitecie Poparcia mojej kandydatury jest także Pan Tadeusz ORLICZ, wieloletni (1991-2011) dyrektor II Liceum Ogólnokształcącego im. Marii Konopnickiej. Tadeusz Orlicz był wcześniej wiceprezesem zarządu klubu Sandecja. Tadeuszu - dziękuję!

Przed nami jeszcze (tylko) dwa dni kampanii. Mieszane uczucia.Troszkę zmęczenia. Ale przecież polubiłem spotkania z Państwem na ulicy Jagiellońskiej. Będę tam jutro i pojutrze. By porozmawiać, wysłuchać słów poparcia, ale też uwag oponentów. To też ważne, to też pomaga patrzeć uważniej na potrzeby Sącza. Proszę pozwolić mi na chwilę wspomnień, może nawet wzruszeń. Znalazłem kilkanaście fotografii z czasów gdy jeszcze tu nie mieszkałem, a tylko odwiedzałem Sącz nawiązując coraz serdeczniejsze relacje. Zacznę od tego zdjęcia. Nie mogę przeboleć, że nie spotkam już Jurka Leśniaka...

Obraz może zawierać: 2 osoby, uśmiechnięci ludzie, ludzie siedzą

Nadal wspomnienia. Na kilku fotografiach z czasów gdy jeszcze tu nie mieszkałem, a tylko odwiedzałem Sącz, nawiązując coraz serdeczniejsze relacje, jest ks. Waldemar Durda... W bazylice Św. Małgorzaty zorganizowałem kilka koncertów muzyki symfonicznej. Ks. Waldemar początkowo odnosił się nieufnie do ministra z rządu SLD, na pierwszy koncert nawet nie przyszedł, ale po drugim relacje nasze były coraz serdeczniejsze... Te zdjęcie są z Sokoła, było to spotkanie Klubu Przyjaciół Ziemi Sądeckiej, więc obecność Józefa Oleksego oczywista.

Obraz może zawierać: 4 osoby, uśmiechnięci ludzie, garnitur

Obraz może zawierać: 4 osoby, garnitur

Przedstawiłem Państwu, jakiś czas temu (na FB - przyp. J.J.), zdjęcie z rozmowy z Józefem Antonim Wiktorem, która odbyła się zaraz po tym jak zostałem zarejestrowany jako kandydat na prezydenta Nowego Sącza. Dla osób spoza Sącza przypomnę że J.A. Wiktor był prezydentem miasta ww latach 2002-2006. Tu kilka zdjęć z tamtego czasu.

Obraz może zawierać: 2 osoby

Obraz może zawierać: 1 osoba, stoi i garnitur

Obraz może zawierać: 2 osoby, garnitur i na zewnątrz

Obraz może zawierać: 5 osób, uśmiechnięci ludzie, ludzie stoją i garnitur

Chyba w 2004 namówiłem Bogusława Kaczyńskiego by jeden z krynickich koncertów przeniósł do Nowego Sącza. Na pierwszym zdjęciu rozmawiam z Nim o tej idei, na drugim wraz z PP Wiktorami i ks. Durdą obserwujemy idei spełnienie - operową galę na Rynku.

Obraz może zawierać: 2 osoby, uśmiechnięci ludzie, ludzie siedzą

Obraz może zawierać: 6 osób, ludzie stoją i garnitur

Od 2002 roku jestem Honorowym Góralem Łąckim, na zdjęciu moment pasowania. Był to rodzaj egzaminu - musiałem jednym haustem wypić słynny napój łącki z dużego wypełnionego nim po brzegi zbyrcoka, podanego mi przez Stanisława Strączka. Kto nie wie co to zbyrcok niechaj szuka w słowniku gwary. Ja wiem. bom Góral Łącki, honorowy, ale Góral.

Obraz może zawierać: 1 osoba, na scenie i stoi

Z góry przepraszam jeśli ta niewielka ilość banerów czy plakatów, które nasz Komitet Wyborczy w ostatnich dniach rozwiesił, kogoś razi i denerwuje.           Naszych twarzy i nazwisk jest po wielokroć mniej niż kontrkandydatów. Uważamy, że skala propagandy wyborczej jest zbyt duża, skala przeznaczonych na to pieniędzy, tym bardziej. Chcąc pokazać, że są inne cele, ważniejsze, że można oszczędniej i mądrzej gospodarować pieniędzmi publicznymi i swoimi.  Przekazałem z własnych oszczędności 1000 złotych na pomoc choremu sądeckiemu chłopcu. Zachęciłem do podobnego zachowania pozostałych kandydatów. Na razie cisza..... Smutne.
Przeczytałem pomysł by ubiegający się o fotel prezydenta wynagrodzili mieszkańcom powódź "banerową" posadzeniem drzew. Deklaruję, że tak zrobię, ufunduję kilka drzew, które zasadzą moje dzieci i wnuki, w miejscu wskazanym przez właściwe służby miejskie.

Brak automatycznego tekstu alternatywnego.

Ma sens dzielenie się swymi pieniędzmi z potrzebującymi, niezależnie ile ich posiadamy i ile na ten podział przeznaczamy. Informowałem o darowiźnie,                  przy pełnej aprobacie mojej żony, na rzecz chorego sądeckiego chłopca. Rodzina zezwoliła na posługiwanie się nazwiskiem, ale nie chcę czynić tego.              Mam zamiar co pewien czas wspierać w ten sposób osoby w trudnej sytuacji. Gdy zostanę prezydentem, pewien procent pensji będę na to przeznaczał.
Wraz z żoną ustanowiliśmy dwie doroczne Nagrody, rodzaj stypendiów, dla uzdolnionych uczniów z gmin Łącko i Podegrodzie. To pomoc dla tych dzieci, ale i upamiętnienie moich przodków którzy w gminach tych żyli, pracowali i także pomagali ich mieszkańcom. Nasze dzieci zadeklarowały, że będą kontynuowały nasz pomysł. W czerwcu tego roku Nagrodę otrzymali Karolina Kwit i Marek Bugno. Oboje są już sądeckimi licealistami. Oby Wam się w życiu wiodło!

Obraz może zawierać: 1 osobaObraz może zawierać: 2 osoby

Dwa wrześniowe święta. Jedno byłe, zniesione, ale wciąż ze wzruszeniem pamiętane i przeżywane. Dzień Wojska Polskiego obchodzony w rocznicę Bitwy pod Lenino. Dramatycznej, pełnej ofiar, ale otwierającej drogę do wyzwolenia Polski. Weteranom I i II Armii należy się pamięć, wdzięczność i szacunek niezależnie od współczesnej interpretacji historii. Drugie Święto pamiętamy wszyscy, Dzień Nauczyciela teraz zwany Dniem Edukacji Narodowej. Każdy z nas ma zapewne swego ukochanego Pedagoga, do którego odwołuje się we wspomnieniach. Nauczyciela, który uczył nie tylko tego co zapamiętać z podręczników, ale uczył życia, kształtował nasze postawy i charaktery. Moim wychowawcom dziękuję za wszystko, a współczesnym nauczycielom życzę by chaos "reformy" jak najszybciej odszedł w przeszłość.

R E K O M E N D A C J E     P I S E M N E

Arc066 1

Brak automatycznego tekstu alternatywnego.

KuĹşnica PrzeglÄd076

Stanowisko Rady Kuźnicy w sprawie wyborów samorządowych przyjęte na posiedzeniu 26 września 2018 roku.

Note prze sącz

Dalsza część wywiadu z Rafałem Skąpskim (str. 2-9) - TUTAJ