IV rocznica śmierci Wielkiego Nowosądeczanina Premiera RP Józefa OLEKSEGO!

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Symboliczna tablica poświęcona śp. Józefowi OLEKSEMU przy grobie Rodziców na Cmentarzu Komunalnym w Nowym Sączu.

SMUTNA ROCZNICA !!!

Dzisiaj 9 stycznia 2019 r. o godz. 10.00 spotkaliśmy się przy symbolicznym nagrobku nowosądeczanina śp. Józefa OLEKSEGO (Marszałka Sejmu RP, Premiera RP i Honorowego Obywatela Miasta Nowego Sącza) - w IV Rocznicę Jego śmierci. Złożono wiązankę kwiatów i zapalono nagrobne znicze. Postac Zmarłego i Jego dokonania dla Polski i Nowego Sącza w kilku zdaniach przybliżył zebranym Rafał Skąpski (b. Wiceminister Kultury Rządu RP) oraz Siostra śp. J.Oleksego - Bogumiła OLEKSY. Pomimo zimna, zwałów śniegu, smogu i śliskiej nawierzchni - przyszło 19 osób, w tym Przewodniczący Rady Powiatowej SLD w Nowym Sączu S.Kaim, Przewodniczący Koła nr 5 SLD w Nowym Sączu T.Huryn, z Krynicy Zdroju przyjechał Michał Jasnosz. Spotkanie odbyło się z inicjatywy Przewodniczącego Rady Powiatowej SLD w Nowym Sączu w uzgodnieniu z Rodziną śp. Józefa Oleksego.

Informuję, że w Warszawie przy grobie śp. Józefa OLEKSEGO - dzisiaj o godz. 14.30 zebrało się grono Rodziny, kolegów i znajomych Zmarłego (ok. 50 osób) - m.in. Przewodniczący RK SLD - Włodzimierz CZARZASTY, b. MSWiA - Ryszard KALISZ. Przy grobie dokonania i postac Zmarłego wspominali: b. Wicemarszałek Sejmu RP - Jerzy WENDERLICH i b. wiceminister SWiA - Zbigniew SOBOTKA. Rodzinę reprezentowała Wdowa p. Maria OLEKSY.

CZEŚĆ JEGO PAMIĘCI !!!

Poniżej artykuł z dzisiejszej strony portalu Gazety Krakowskiej:

Nowy Sącz. Pamiętali o czwartej rocznicy śmierci premiera Józefa Oleksego [ZDJĘCIA]

Alicja Fałek 9 stycznia 2019 AKTUALIZACJA: 9 stycznia 2019 13:09 Gazeta Krakowska

Czytaj więcej: https://gazetakrakowska.pl/nowy-sacz-pamietali-…/…/13794660…
W środę, 9 stycznia, mija czwarta rocznica śmierci Józefa Oleksego, byłego premiera RP, czołowego polityka lewicy oraz Honorowego Obywatela Nowego Sącza. Przyjaciele i koledzy z Sojuszu Lewicy Demokratycznej złożyli wieniec i zapalili znicze na grobie rodzinnym Oleksych na Cmentarzu Komunalnym w Nowym Sączu, gdzie znajduje się tablica poświęcona pamięci Józefa Oleksego. Na Cmentarzu Komunalnym w Nowym Sączu, 9 stycznia, w czwartą rocznicę śmierci Józefa Oleksego, pojawiło się jego kilku przyjaciół i znajomych. Była również obecna jego siostra - najstarsza z piątki rodzeństwa - Bogumiła Oleksy. Rafał Skąpski, były wiceminister kultury, który kandydował na prezydenta Nowego Sącza z ramienia SLD, przypomniał po krótce życiorys Józefa Oleksego. Ten urodził się 22 czerwca 1946 w Nowym Sączu. Swoją karierę polityczną rozpoczął w czasach PRL. Był członkiem Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Pełnił funkcję I sekretarza Komitetu Wojewódzkiego tej partii w Białej Podlaskiej oraz ministra ds. współpracy ze związkami zawodowymi. Uczestniczył także w obradach Okrągłego Stołu jako przedstawiciel strony rządowej. Sprawował urząd premiera Polski w latach 1995-1996. Oleksy był także ministrem spraw wewnętrznych w rządzie Leszka Millera oraz kilkakrotnie zasiadał na fotelu marszałka Sejmu. - Był mocno związany z Nowym Sączem i zawsze podkreślał swoje pochodzenie. Reaktywował i szefował Klubowi Przyjaciół Ziemi sądeckiej. Chętnie też wspierał inicjatywy na rzecz miasta - podkreślił Rafał Skąpski. - Był niezwykle przyjacielskim człowiekiem i takiego go wszyscy będziemy zawsze pamiętać. Bogumiła Oleksy, mieszkająca w Nowym Sączu siostra zmarłego, podziękowała wszystkim, którzy przybyli na cmentarz, żeby pod pamiątkową tablicą złożyć wiązankę i zapalić znicze. - Pamiętam, jak stan zdrowia Józka znacznie się pogorszył. Leżał wówczas w łóżku w domu. Pewnego dnia byłam przy nim razem z jego żoną, gdy nagle zapytał nas: „To gdzie ja mam myć pochowany?” - wspominała Bogumiła Oleksy. - Choć wówczas nie było z nim tak źle, to już myślał o śmierci. Odpowiedziałyśmy mu, że tam, gdzie on zdecyduje. Ostatecznie to rodzina Józefa Oleksego, jeszcze przed jego śmiercią postanowiła, że zostanie on pochowany w Warszawie, a nie w rodzinnym mieście. Józef Oleksy, który z żoną Marią wychował w stolicy córkę i syna, nie oponował. Po ciężkiej chorobie nowotworowej zmarł 9 stycznia 2015 r., a jego ciało zostało pochowane w grobowcu na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach w Warszawie. Rodzina zadbała jedna, by także na cmentarzu w Nowym Sączu, Józef Oleksy był upamiętniony. Tablica mu poświęcona znajduje się przy grobowcu rodziny Oleksych na Cmentarzu Komunalnym w Nowym Sączu. Warto dodać, że po śmierci Józef Oleksy został uhonorowany tytułem Honorowego Obywatela Nowego Sącza.

Opracował:

Marek HEBDA

Obraz może zawierać: 2 osoby, ludzie stoją, drzewo i na zewnątrzObraz może zawierać: 2 osoby, uśmiechnięci ludzie, drzewo, niebo, śnieg, kapelusz i na zewnątrz

Obraz może zawierać: 2 osoby, drzewo, na zewnątrz i przyroda

Obraz może zawierać: 1 osoba, drzewo, śnieg, na zewnątrz i przyroda