Kulasek: Koło ratunkowe dla samorządów

Mówi się, że koronawirus nie jest bardzo zakaźny.  Tak jest z medycznego punktu widzenia. W życiu społecznym zaraża on kolejne sfery życia w zastraszającym tempie. Ludzie zostają w domach, nie kupują tyle co wcześniej. Firmy tracą przychody, a samorządy wpływy do swoich budżetów. Kolejnym krokiem będą cięcia usług publicznych realizowanych przez samorządy; np. gorszy transport publiczny, co utrudni nam wszystkim życie, ale również będzie problemem dla biznesu. Powstanie kryzysowa spirala, którą musimy przerwać.

Kulasek250520

Ale mamy też swoje koło ratunkowe dla samorządów. A tak naprawdę dla nas wszystkich. Bo jeśli na skutek pustek w budżecie samorząd zdecyduje, że autobus będzie jeździł rzadziej to spadnie jakość życia nas wszystkich. Samorządy to nie urzędnicy. Samorządy pracują na dobre życie nas wszystkich. Odpowiadają za edukację, transport, gospodarkę odpadami. To wszystko co decyduje o jakości naszego życia. Panie Premierze, dość jazdy na gapę, kosztem samorządów i ich mieszkańców. Samorządowcy ze wszystkich zakątków Polski wystawiają PiS-owi rachunek za wykonaną za was pracę.
Niech pan pokaże, że jesteście uczciwi i zapłaćcie!

Wprowadźcie naszą ustawę pod obrady Sejmu. Polki i Polaków czeka znaczne obniżenie jakości życia, za które to Wam społeczeństwo wystawi rachunek, ale już przy urnach wyborczych.

Marcin Kulasek, poseł

50% REKOMPENSATY Z POWODU STRAT SAMORZĄDÓW Z PIT I CIT

Koło ratunkowe dla samorządów:

???? Subwencja rekompensująca:
✅ Proponujemy dodanie do subwencji ogólnej dla samorządów w 2020 roku jednorazowej części rekompensującej, która obejmie dochody utracone w wyniku zagrożenia ekonomicznego w następstwie wystąpienia COVID-19 oraz stosowania ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19.

✅ Rekompensata wyniesie połowę utraconych w 2020 roku dochodów z udziałów we wpływach z podatku dochodowego od osób fizycznych oraz z podatku dochodowego od osób prawnych.

✅ Połowę, bo państwo i samorząd powinny solidarnie podzielić się kosztami epidemii COVID-19.

Dotacje celowe na usługi publiczne, takie jak ochrona zdrowia czy edukacja

???? Dotacja celowa:
✅ Ustawa z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 dała premierowi możliwość nakładania na samorządy zadań związanych z walką z epidemią. I słusznie❗

✅ Ale PiS zapomniał dać samorządom pieniądze na realizację tych zadań. Dlatego naprawiamy ten błąd i dajemy państwu możliwość zapłacenia samorządom za realizację zadań, które realizowały w ramach walki z koronawirusem.

✅ Lista zadań – pożytecznych społeczne – za które samorządy mogą rządowi wystawić rachunek jest długa:
✔ dodatkowe wydatki związane z wyborami prezydenckimi
✔obsługa urzędnicza wsparcia dla przedsiębiorców
✔ zapewnienie środków bezpieczeństwa w żłobkach i przedszkolach.

✅ Samorządy wykonały tę robotę. Teraz mają prawo wystawić rządowi za rachunek, a Lewica mówi do premiera Morawieckiego – ZAPŁAĆ❗

✅ Skoro ktoś wykonał za rząd robotę, to rząd powinien za to zapłacić w formie dotacji celowej.